Банка ДСК Софийски градски съд образува наказателно производство срещу петима граждани, изтеглили като псевдо взискатели от клон на “Банка ДСК” големи суми пари, на обща стойност над 50 хиляди лв.

Парите са изтеглени чрез пет фалшиви платежни нареждания в периода от 16 до 23 септември 2002 г, съобщават от пресслужбата на съда. В същия период в банката са били депозирани още седем фалшиви платежни, които поради засиления вътрешен контрол в служба “Съдия изпълнители” и на касите на банката не са били изплатени.

След образувана проверка по сигнала е извършена и предварителна полицейска проверка по случая. Разпитани са двама служители на банката, осчетоводили операцията по тегленето на парите, както и служители от Съдия-изпълнителната служба.

В хода на проверката е назначена графологична експертиза, от която е установено, че подписът на ръководителя на служба “Съдия изпълнители” върху фалшивите платежни нареждания е подправен.

На 3 октомври трима от заподозрените граждани, ползвали фалшиви документи, са задържани за 24 часа от полицията. Един от заподозрените е обявен за национално издирване.