Затворник иска от държавата 500 000 лева обезщетение заради неосигурена адекватна медицинска помощ. Това съобщават от Административния съд в Бургас.

Дончо Пехливанов изтърпява наказание в бургаския затвор. Той твърди, че не е получил своевременно лечение на белодробното си заболяване – бронхопневмония. Причина за това станало бездействието на служители на затвора. Заради неосигурената медицинска помощ, здравословното състояние на лишения от свобода се влошило рязко и той по спешност бил настанен в болница. Наложило се дори да бъде опериран. През възстановителния период обаче не му били осигурени нужните медицински грижи.

Затворникът претендира за нанесени неимуществени вреди в периода от края на 2011 г. до 2014 година. Дончо Пехливанов твърди още, че през това време било засегнато достойнството му в резултат на бездействие и арогантно, презрително отношение на медиците и ръководните служители в затвора в Бургас.

Искът за обезщетение е отхвърлен от Административния съд в Бургас като неоснователен и недоказан. Съдът е осъдил затворника да заплати дължими такси и разноски в размер на 7740 лева.

От доказателствата било видно, че към здравословното състояние на Пехливанов било подходено с необходимата сериозност и отговорно поведение. И предписаното, и осъщественото лечение било адекватно. Твърденията за арогантно поведение на медици и служители в затвора също не били доказани.

Дончо Пехливанов обжалва съдебния акт пред Върховния административен съд.