Здравният министър Десислава Атанасова призова работодателите и синдикатите да се върнат на масата на преговорите и да подпишат колективния трудов договор за работещите в здравния сектор. Според Атанасова няма да има проблем с финансовата стабилност на лечебните заведения, защото и в момента в сектора се дават заплати над нивата, заложени в колективния трудов договор.

Припомняме, вчера се провали сключването на колективния трудов договор за работещите в здравния сектор, тъй като в последния момент работодателите са направили предложение за нов текст към вече постигнатите договорености на последното заседание на Отраслов съвет на 4 юли. В предложения нов текст е било визирано, че увеличаването на началните основни трудови възнаграждения по категории „Персонал" се обвързва с „гарантиране на финансовата стабилност на болниците - търговски дружества".

Атанасова съобщи, че всички пациентски организации застават зад предложенията на Здравното министерство за намаляване на надценките и цените на лекарствата. Тя съобщи, че за някои продукти, по данни на Комисията по реимбурсиране, е реализирано намаление на цените от март до сега с около 300 лв.

Атанасова е категорична, че два процентни пункта няма да застрашат финансовото състояние на аптеките. Тя поясни, че спорният момент е за намалението с 2 процентни пункта на търговските надценки за търговеца на едро и търговеца на дребно. Тя подчерта, че Здравната каса може да договаря отстъпки за всички плащани от нея лекарства, а не само за 100% реимбурсираните и че за различните ценови групи намалението е различно. За лекарства с цена над 30 лв., то ще е над 10 лв., посочи Атанасова.

Помолена да коментира промените в Закона за здравното осигуряване, Атанасова категорично заяви, че изискването при покупка на имущество да се удостоверяват платени здравни осигуровки не е противоконституционно. „След като някой има средства да си купи автомобил или апартамент, би трябвало да може да си плаща и здравните осигуровки", коментира Атанасова. Тя посочи, че здравно неосигурените в България са над 1 милион души. Ако половината си платят здравните осигуровки, ще се съберат около 300 млн. лв. и тези пари могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства, каза още Атанасова.