Прокурорът от Окръжна прокуратура - Разград Огнян Дамянов ще е новият член на висшия съдебен съвет. Изборът му стана чрез жребий между кандидатите за членове на ВСС от квотата на прокурорите.

Жребият беше между Огнян Дамянов от Разград и Ясенка Шигарминова, прокурор от Апелативна прокуратура - Пловдив, след като те получиха вчера по време на второта гласуване при избора на нови членове от квотата на прокурорите равен брой гласове - 440.

Прокурорите пак гласуват за свои представители във ВСС
Обновена

Прокурорите пак гласуват за свои представители във ВСС

Вчера нито един от 12-те кандидати не събра повече от половината гласове

На основание чл. 29л, ал 6 от ЗСВ и в присъствието на двамата кандидати Избирателната комисия определи чрез жребий Огнян Дамянов, съобщиха от ВСС.
Председателят на Избирателната комисия записа на идентични бели листа имената на кандидатите и ги постави в идентични бели непрозрачни пликове. Жребият бе изтеглен от председателят на Общото събрание, който се подписа на листа с името на изтегления кандидат.

Процедурата се проведе в заседателната зала на Висшия съдебен съвет. Присъстваха представители на Общото събрание на прокурорите, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров, включително и медии.

Цацаров призова прокурорите да гласуват за себе си при избор на ВСС

Цацаров призова прокурорите да гласуват за себе си при избор на ВСС

Прокуратурата работи, затова ви призовавам гласувайте с мисъл, каза главният прокурор

Припомняме, вчера на втория тур прокурорите избраха трима: окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов с 485 гласа, Георги Кузманов с 481 гласа, прокурора от Върховната административна прокуратура Даниела Машева, която получи 445 гласа. От квотата на следователите във ВСС влиза директорът на НСлС Евгени Диков.

Решението на Избирателната комисия и протокола от проведения жребий ще се публикуват на интернет сайта на ВСС.

Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.

След приключване на изборната процедура Виктор Малинов - председател на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС и завеждащ отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура закри Общото събрание на прокурорите.

Процедурата за избор на членове на ВСС от квотата на магистратите ще продължи на 10 и 17 юни 2017 г. когато ще се проведе Общото събрание на съдиите. Тогава ще се изберат пряко 6-ма съдии от 27-те кандидати.