ЦСКА вече има своя облик при Нестор ел Маестро. Това можем да заключим след вчерашната поредна среща на "червените" под ръководството на британския специалист от сръбски произход.

Този път ставаше дума за загуба. Още по-добре. Защо? Поради простата причина, че тогава, когато се стигне до поражение, проличават много повече детайли, съществени "подробности", отколкото при успехите.

Победата си е победа. Там грешките често биват пренебрегнати, като в анализите и равносметката, която се прави впоследствие, акцент и превес взимат положителните прояви. Головете, асистенциите, сработеността в средата на терена, силните крила и т.н.

Коректно и конкретно емпирично натрупване обаче не може да бъде налично без загубата да присъства в уравнението.

Снимка 374083

Източник: LAP.bg

Сега вече можем да говорим не само на теория, принципно, но и с факти "против". С нещо насреща. С "елементи на опозиция" и обосновано разсъждение.

ЦСКА загуби. Заслужено или не - няма значение. Фактите са налични. След 20 години никой няма да пита защо нямаше жълт картон за Вандерсон за плесницата в лицето на младия Лясков, имаше ли засада при головото подаване към едно от остриетата на разградчани, току преди издънката (поредна) на Черниаускас и така нататък.

Помни се резултатът. Той е 1:0. Както и Ел Маестро сподели - нищо странно, срамно и притеснително. Още повече предвид факта, че "червените" не можеха да разчитат на трима основни футболисти, включително капитана на отбора.

Нестор ел Маестро: Загубихме от най-добрия отбор в България, животът продължава

Ел Маестро: Загубихме от най-добрия отбор в България, животът продължава

"Добре стана, че нямаше червени картони след края на мача"

Впечатлението, очарованието в тима безспорно е отляво. По фланга "армейците" са като Барса (на теория, разбира се) с нисичките, но изключителни във всяко отношение Малинов и Лясков.

Да се отрече потенциалът, с който е натоварен Лясков по-скоро би било равносилно на липса на достатъчно данни по темата, тъй като за всеки е видимо огромното желание, подплатено обаче и с умения, на младока.

Снимка 374084

Източник: LAP.bg

Като по-опитен съотборник, на моменти даващ му коректните напътствия, Малинов е плътно до Ангел, в стил ОТК, следящ за правилните му изяви. Разбира се самият Кристиян има трески за дялкане и водещите букмейкърски компании не рискуват с предлагане на залог "жълт картон" за него, тъй като такъв е почти винаги наличен. Но бързината, качествата и таланта на двамата футболисти на ЦСКА са константа.

Снимка 374085

Източник: LAP.bg

С огромно сърце във всяка точка от терена е готов да се включи биткаджията Стивън Перейра. Вчера насмалко можеше да разчоарова Броун, след като бе подценен при поредния "армейски" корнер, пазеше го само един бранител и едва няколко сантиметра го лишиха от попадение с екипа на отбора.

Десподов, от друга страна, бе охраняван като Владимир Путин от бранителите на "орлите", а Мауридеш - поне като Ким Чен Ун, на което се дължеше и липсата на много възможности пред тях за застрашаване вратата на домакините. В кръга на шегата, а и не само.

Стигаме и до двете дупки в ЦСКА. За съжаление са явни и видими за всички, като лошата новина е, че една от тях е по-трудно заменима. Витаутас Черниаускас е неубедителен. От пристигането си на "Армията", че чак до вчерашната вечер в Делиормана. Слаб при отиграванията с крака, често неубедителен при центриранията в полето му от корнер, опитващ се да имитира големите имена на поста си в световен мащаб, но "опитите му за летене" остават все така неуспешни. Да, има и забележителни спасявания, но в крайна сметка това му е работата. Пък и позицията му е може би най-неблагодарната във футбола. Срещу Лудогорец той се ядосваше, че никой не е застанал на вратата му, да го покрие, при ситуацията, в която се втурна да преследва Вандерсон, незнайно защо, при наличието на четирима бранители около себе си. Които бяха готови да направят точно това, защото именно това пък е тяхната задачка в полето на "червените".

Снимка 374086

Източник: LAP.bg

Изключително незабележим, автор на редица неточни пасове във всеки мач със свое участие и въртящ се около оста си повече от самата Земя. Това пък е Жанио Бикел. Юноша на Хееренвеен, играл и за НЕК. Да си беше останал в Холандия. Нищо полезно от него на терена, набеден за черноработник, чиято работа не се забелязвала. Не е вярно. Не се забелязва, защото не върши нищо. Българин и на тази позиция, а Жанио обратно към Холандия, а защо не и към родната Португалия. Това е рецептата. Бикел скоро навърши 23. Има време за израстване, за трупане на опит, но нека не го прави на гърба на един от кандидатите за шампион на България.

Снимка 374088

Източник: LAP.bg

Нестор ел Маестро обеща тактическа дисциплина. Рацио-то в тази насока определено работи на "Българска армия". Интелектът и треньорската намеса и динамика в постройката на тима с течение на мачовете на ЦСКА ги има. След всяка промяна в стартовата единайсеторка срещу Лудогорец, ЦСКА променяше и първоначалното 4:2:3:1. До неузнаваемост. И това съвсем ясно затрудни съперника. Така че треньорът свърши своята работа.

Снимка 374021

Източник: LAP.bg

Явно имаше неудобство или притеснение от някакъв характер за Тиаго. Той със сигурност може повече от тази закъсняла греда, с която се отчете в Разград. Не одобри позицията си на терена, а може би и нещо друго. Изглеждаше ядосан още в началото на мача, напусна терена при смяната си отново по този начин - сключил вежди, гледайки към щаба само с бялото, в което плуваха по няколко ярки, червени "кораба". Но няма как всички да бъдат доволни.

Снимка 374023

Източник: LAP.bg

Важното е, че обещанията на Ел Маестро за момента биват спазени. Добре е и това, че не се правят мигновени трагедии от първия незадоволителен резултат в шампионата. Не слаб, да подчертаем. Незадоволителен. Никой не може да бъде доволен, когато отборът му губи.

Искахме да знаем и да видим с очите си какво ще се случи в ЦСКА след загуба. Видяхме. В Европа също. Но забелязахме и един все по-разумен, зрял, опитен и можещ колектив. Разполагащ с всички предпоставки да постигне нещо голямо през настоящия сезон. Не само на база име, история и други виртуални, принципни аргументи. Но и на солидни, реални и безспорни такива. Там, където има най-голямо значение - на игрището.

Снимка 349597

Източник: LAP.bg