Пет от най-големите музикални фирми в България дължат над 300 хиляди лева за авторски права на МУЗИКАУТОР.

"Вирджиния рекърдс" и „Анимато мюзик" дължат около 150 хиляди лева.
„Виталити мюзик" дължи над 7 хиляди лева, „Ка мюзик" - близо 45 хиляди лева, а „Орфей мюзик" - над 80 хиляди лева.

На 9 ноември МУЗИКАУТОР са изпратили нотариални покани до петте фирми за събиране на дължимите суми, съобщиха от компанията.

Сумите, които музикалните фирми са натрупали от 2002 година насам, са за „механични права" - авторски права за издаване на музика върху звуконосители.

Всяка една от петте фирми дължи авторски права за тиражиране на музикални произведения (CD, DVD и касети), които са продавали на територията на България.

Продукцията включва редица световноизвестни заглавия.

Според Закона за авторското право и сродните му права - „издателят и/ или разпространителят на звукозаписи дължи отчисления за авторски права на композитора, автора на текст и автора на аранжимента за всяка отделна песен".

Дължимите суми се изчисляват на базата на тарифите на МУЗИКАУТОР и се равняват на 10% от производствената цена на всеки продукт.

Петте музикални фирми членуват в Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), която вече няколко години води преговори с МУЗИКАУТОР за подписване на споразумение, което да определи и гарантира механизмите за заплащане на авторските права при лицензирането на бъдеща музикална продукция.
Фирмите длъжници сочат като причина за неизплащането на дължимите суми липсата на такова споразумение.

В рамките на преговорите с всяка една от фирмите от МУЗИКАУТОР взехме предвид сложната ситуация на музикалния пазар по света и у нас, заявява Ценко Минкин, председател на Управителния съвет на МУЗИКАУТОР.

Разбираме притесненията на колегите от компаниите, които нямат възможност да продават тиражи с музикална продукция.
Предприехме редица стъпки и им предложихме максимални облекчения, включително и финансови отстъпки, като се надяваме по този начин да стимулираме музикалната индустрия у нас, отбелязва още Минкин.