Археологическият сезон в България е провален, алармира археологът и историк проф. Николай Овчаров, цитиран от БНР.

Според него бездействието на правителството на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките, а археолози могат да работят само благодарение на парите от общините. Според Овчаров причината е в бездействието на министъра на културата в кабинета "Петков" Атанас Атанасов и подадената през февруари оставка на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов, който бил пряко ангажиран с археологическите паметници, без след това да е назначен човек на негово място, като разкопките, планирани за това лято, са останали без подписани разрешения.

"В момента, почти в средата на август има колеги, вкл. и аз един от обектите, където още не са подписани разрешенията. Сега ще чакаме да ги подпише сегашният служебен министър Минеков", подчерта проф. Овчаров.

Увеличение на парите за култура, иска служебният министър

Увеличение на парите за култура, иска служебният министър

Ще останат нереализирани средства по бюджета на министерството, според Минеков

По думите му преди две години правителствата на страната ни са определили пет обекта, които са важни за развитието на културно-историческия туризъм, като целта е била да могат да се правят разкопки, като това да донесе и приходи за съответните общини от туристическия поток.

"Области, които имат нужда от развитие - Северозападна България, Североизточна, Търговишкия край по-специално, Родопите", уточни археологът.

Той каза още, че средствата за тези обекти са осигурени и са заложени в държавния в бюджет. Николай отбеляза, че бившият министър на финансите Асен Василев е посочил, че, за да се ползват средствата, било необходимо те да бъдат одобрени от страна на Министерството на културата.

"В момента не се работят нито магистрали, нито газопроводи, нито археология", изтъкна проф. Овчаров.

Николай Овчаров за политиката на кабинета за РСМ: Аматьорщина и импровизации

Николай Овчаров за политиката на кабинета за РСМ: Аматьорщина и импровизации

Македонският език е диалектна езикова форма на българския, смятат от кръг "Македония"