Аматьорщината и импровизациите са недопустими, когато става дума за външната ни политика, особено по темата Македония, която има своите дълбоки проекции в самото българско общество.

Такава позиция изрази проф. Николай Овчаров, който, заедно с други членове на Национален кръг "Македония", събрал учени и историци, даде пресконференция в БТА.

По думите на Овчаров вчерашното изслушване на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание е поредно доказателство за това.

Също така - недопустимо е да се говори за българско малцинство край Вардар, каквото е било записано в правителствените предложения. "България никога не е признавала българско малцинство в РСМ."

Той акцентира и върху информацията, дадена от Генчовска, че предложение на външнополитическия съветник на премиера Петков Весела Чернева предполагало ревизия на позицията ни относно т.нар. "македонски език".

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

Преговорите с РСМ: „Бележка“ от Лена Бориславова и преразкази покрай гриф Секретно на Генчовска

"Преговорите с РСМ са извън правомощията на Министерство на външните работи"

Затова от кръг "Македония" настояват в позицията на България да се вземе предвид становището на БАН, че македонският език е диалектна езикова форма на българския, както и да се спазва формулировката "официалните езици на двете страни съгласно конституциите", записана с Договора за добросъседство.

"Нека не бъдем чак толкова крайни, например на мен термини като "народни предатели", "мафия", с които се замерят в парламента, не са ми приятни. Факт е обаче, че българското правителство бе меко казано непоследователно, но не мога да кажа лично аз на 100%, че го е направил (Кирил Петков, бел.ред.), за да предаде българските интереси. Факт е обаче резултатът, който е негативен. Факт е обаче и това, че не само това правителство е непоследователно", коментира още проф. Николай Овчаров.

От организацията отчетоха като успех и визитата си в Страсбург преди седмица, където представиха пред евродепутати проблемите с правата на българите в Северна Македония.

Припомняме, вчера ИТН поискаха оставката на председателя на парламента Никола Минчев заради начина, по който е водил изслушването на външния министър Теодора Генчовска. Вчера НС изслуша Генчовска за процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС.