Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви приоритетите на институцията и представи екипа си, съобщи БНР. Той заяви, че заема този пост за трети път, защото има много недовършени задачи, заради които се завръща.

Минеков всички добри намерения по отношение на финансирането за сектора да се превърнат в задължения за следващия редовен министър. Той иска бюджетът на министерството да бъде увеличен с 0,2% от брутния вътрешен продукт, докато достигне 1,6% от БВП.

Минеков каза още, че увеличението на бюджета за култура с 98 млн. лв. е недостатъчно, а обещанията той да достигне 164 млн. лв. не са реализирани, въпреки разговорите му с представителите на управляващата коалиция в 47 Народно събрание.

Освен това за него е притеснително, че на този етап бюджетът на министерството не е изпълнен и се очертава да останат нереализирани средства, което създава колизия за искано от него увеличение с 0,2% от БВП.

Кой кой е в служебния кабинет на Гълъб Донев

Кой кой е в служебния кабинет на Гълъб Донев

Росица Велкова е финансов министър

Сред приоритетите на Минеков е намирането на средства за археология, реставрация и консервация, каквито към момента липсват, както и за изграждането на световния и културен център "Св. Кирилик" в Созопол и реставрация на сградата на нотариата в София.

За него са от съществено значение също спешното задвижване на обществена поръчка за концертната зала в Пловдив и на редица законодателни процедури като Регистър на независимите артисти, изграждане на единен разходен стандарт за музеи, резервати и др.

Велислав Минеков изрази и тревога от опасността за отнемане на културния статут на град Несебър, като предвижда да предприеме действия в това отношение.

Той отбеляза още, че предстои изграждане на български културен център в Албания и албански културен в България.

Културното наследство изоставено от държавата, институтът също

Културното наследство изоставено от държавата, институтът също

Около 400 ценни образци изчезват необратимо всяка година

Като служебни заместник-министри на културата се завръщат Борислава Танева и Пламен Славов, които през 2021 г. заемаха същите длъжности. Те също представиха своите приоритетите, които съвпадат с тези на Минеков.

Борислава Танева обяви, че ще започне изпълнението на проектите към Националния фонд култура, тъй като до този момент има забавяне на реализацията им с два месеца. Тя ще работи за приемането на Регистъра на независимите творци, по отношение на ремонта на концертната зала в Пловдив, ще се обявяват и конкурси за директори на културните институти.

Пламен Славов посочи като приоритет подготовката на бюджета на Министерството на културата за 2023 г. съвместно с творческите организации, както и финансирането на археологически и теренни проучвания.