В средата на ноември ще бъде завършен Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика". Официалното откриване ще бъде идната година, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от БТА, при проверка на работата на обекта.

Проектът е финансиран с 15,5 млн. лв. по ОП „Регионално развитие".

Министърът отбеляза, че са получили уверенията на всички ангажирани по проекта, че срокът ще бъде спазен. Това е задължително, за да бъдат усвоени европейските средства. Рашидов обясни, че официалното откриване ще бъде след приключване на административните процедури и придвижване на документацията. За това са необходими три-четири месеца.

Министърът увери, че работата е напреднала. Оставало да се консервират горните слоеве от археологическите находки. Изгражда се канализация за отвеждане на дъждовните води и се настилат главните алеи. Ще бъдат поставени лампи и указателни табели. Вдигната е уникалната римска мозайка и сега се реставрира. Министърът посочи, че тя ще бъде върната на обекта на време и ще бъде „брошката" на огромния музей на открито.

По-дълго щяла да продължи работата в частта от музея, над която ще има остъклен покрив.

Вежди Рашидов се похвали, че у нас ще бъдат показани произведения от керамика на Пикасо и Шагал от музеи във Франция. Министърът е договорил и участието на български художник в годишния международен симпозиум по керамика във Франция.

За да не се струпват много паметници на едно място, главно в центъра на София, както и на други градове, а всеки район да има свой площад с един знаков паметник била необходима децентрализация на монументалното изкуство в градска среда, обясни министърът. Той допълни, че по света било така. Тези въпроси трябвало да се решават координирано от експерти, държавни комисии, творчески организации.

Рашидов не вижда драма с уволнението на директора на Музикалния театър Марио Николов. Заповедта още не можела да му бъде връчена, тъй като е отпуск по болест. Загубите на театъра били тревожни - 600 000 лева. Тревожен бил и проблемът с изплащането на заплатите.

Изпълняващ длъжността директор на Музикалния театър ще бъде назначен в началото на новия сезон. След това ще бъде обявен конкурс за поста. Рашидов отбеляза, че е тежък проблемът с мениджмънта в културата у нас като цяло - никъде по света директори на театри не са режисьори или артисти, а са професионални мениджъри.

4 млн. лв. липсвали в Националния фонд „13 века България". Министърът обясни, че е възложено на новия директор Митко Тодоров да направи пълна проверка на дейността на фонда през двата мандата на предишния директор Греди Асса.