С концерт в Министерството на културата бе отбелязана Ромската Нова година - Василица.

Министър Вежди Рашидов даде старт на музикалното събитие, като поздрави най-сърдечно всички участници и гости, изпълнили до краен предел „Сцена 17", и им пожела тази хубава традиция да продължава и занапред.

Водеща на концерта, посветен на етнокултурния празник на ромите в България - Василица, бе телевизионна журналистката Виолета Драганова.

Изпълнителите от оркестър „Силвестър" благодариха на Министерството на културата за поканата и за възможността да покажат таланта си и си пожелаха скоро да свирят и в зала 1 на НДК. Те се представиха с уникални аранжименти на ромски мелодии с джазови импровизации, сред които и „Едерлези" и „Джелем, джелем"

Министерството на културата всяка година е домакин на такава изява и това е чудесно, защото това един много човешки, красив празник, затова и догодина пак сте поканени тук, за да покажете таланта си!, подчерта министър Рашидов.

Той допълни, че специалисти във ведомството подготвят амбициозен проект - за създаване на Театър на етносите. Очаква се той да стане реалност през следващата година, като вероятно ще функционира като приемна сцена. Чрез него представители на различните етноси ще могат да представят своето изкуство и талант.

Талантът няма националност и етнос, човек се ражда с него и когато е надарен, трябва да го развива, коментира Рашидов.

Организатори на празничния концерт по повод Василица са Министерство на културата, Столична община - отдел "Култура", район „Красна поляна", читалище „Стоянка Соколова" и инициативен комитет от ромски организации.

В концерта на „Сцена 17" в сградата на Министерството на културата участваха както популярни ромски изпълнители, така и млади таланти. Сред участниците бяха танцова формация „Амалипе", както и музиканти от оркестрите „Сайме", „Матрицата" и „Силвестър".

Накрая на събитието всички участници и гости от публиката се хванаха заедно на шарено хоро.