Около 3 милиона са днес наследниците на Конфуций в Китай и по света. Един от тях изнесе публична лекция в Нов български университет - "Философията на Конфуций и неговото влияние върху съвременен Китай".

Проф. Кон Сянлин е пряк потомък (75-то поколение) на големия китайски философ Конфуций.

Гостът е на посещение в България от 11 до 16 ноември, като част от световната кампания на Китай за отбелязване на 2561 години от рождението на създателя на една от най-влиятелните философски школи в Азия.

"Конфуций се ражда през 551 г. преди новата ера, умира през 479 г. и е смятан за един от най-великите философи на света - каза пред студенти и преподаватели от НБУ Кон Сянлин.
Учението му е много пространно. Със съвременните научни методи неговото съдържание би могло да се раздели на политика, етика, философия, образование, икономика, литература, изкуство, военно дело, история, право и много други направления. Конфуцианството, което по-късно прераства в цяла школа, оказва много дълбоко влияние върху феодалното древнокитайско общество. Тогава то е не само модел за държавно управление, но и за личностно усъвършенстване. И поради това е имало отражение във всички слоеве - от най-висшите до най-низшите.
Най-силните му аспекти са два. Единият е неговата политическа философия, другият са етическите му възгледи, свързани с поведението на човека. Още преди около две хиляди години за всички китайски династии философията му е била водеща държавна идеология. И са я прилагали в своето управление. Същевременно тя е била следвана и от обикновения човек."

В програмата на проф. Кон Сянлин в България са включени цикъл от лекции: в НБУ, в СУ „Св. Климент Охридски", в Институт „Конфуций", в УНСС, в ПУ „П. Хилендарски" - Пловдив, във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" - В. Търново.

Проф. Кон Сянлин ще открие 24-то издание на „Киномания" и ще присъства на премиерната прожекция на биографичния филм „Конфуций", с който започва световния фестивал в София.