Дни след като несравнимият български творец Кристо Явашев напусна този свят в публичното пространство се появиха идеи на негово име да бъде кръстено или летище София, или галерия "Квадрат 500".

Идеята изложбеното пространство да носи името на Кристо е подкрепена и от БЗНС. Те искат Националната галерия за съвременното художествено изкуство да се казва Христо Явашев - Кристо (Christo Vladimirov Javacheff - Christo), пишат от партията. 

Почина художникът Христо Явашев-Кристо

Почина художникът Христо Явашев-Кристо

На 84 години, в дома си в Ню Йорк...

Галерията е разположена в близост до Националната художествена академия, в която Кристо е бил студент, пишат земеделците. Той търси спасение от тоталитарния режим в Западна Европа и намери реализация в Америка. Със своите авангардни и нестандарти инсталации той спечели почитатели по целия свят. Неговото изкуство накара човечеството да се замисли за преходността на човешките творения.

Макар и самоопределящ се като гражданин на света и непарадиращ със своя произход, Кристо никога не се отрече нито от родината, нито от близките си в България. Независимо че избягваше да говори на български - не от срам, а от притеснение, че не владее съвременния език, чрез изкуството си той намери начин да комуникира визуално с всички народи.

От политическата формация са убедени, че обектът, който ще носи неговото име, трябва да е свързан с артистичния свят.

Колкото до предложението за намиране на подходящо име за Летище София, продължаваме да настояваме, че ще е най-добре то да бъде кръстено на големия български изобретател, инженер и летец Асен Йорданов, който през лятото на 1915 г. конструира първия български самолет.

След Първата световна война той заминава за САЩ, където участва в много авиационни разработки. Показателно за значимостта на делото на Йорданов е признанието на Нийл Армстронг - първият човек, стъпил на Луната, че неговото поколение летци са се учели от известния български авиатор, припомнят от партията, водена от бившия военен министър Николай Ненчев.