Романът "Времеубежище"- Time Shelter на писателя Георги Господинов влезе в краткия списък с номинации за международната награда "Букър". Това обяви самият Господинов във фейсбук профила си.

За първи път български роман попада в списъка на "Букър", заедно с други пет книги. Преводачът на "Времеубежище" от български на английски език е Анджела Родел.

"... Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него", се казва в мотивацията на журито.

Носителят на наградата, която е в размер на 50 000 британски лири, ще бъде избран на 23 май на официална церемония в Лондон. Паричната награда следва да бъде разделена поравно между писателя и преводача.

Наградите "Букър" са сочени като едни от най-престижните отличия в литературния свят. Те се присъждат ежегодно от 1969 г. насам, като се подбират творби от Африка, Азия, Европа и Латинска Америка, преведени на английски език.

Прецедент! Българинът Христо Грозев спечели Оскар
Обновена

Прецедент! Българинът Христо Грозев спечели Оскар

За филма "Навални" и разследването на руските отравяния