Голямото българско хоро, се изви днес на централния площад в Брюксел, съобщиха от партия ГЕРБ.
То е организирано от евродепутката Ева Майдел от групата ЕНП, под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

"Голямото хоро вече е традиция за Брюксел и за общностите на балканските държави в града. То е олицетворение на европейските ценности и демонстрира красотата на различните лица на нашия континент.
С Голямото хоро в столицата на Европа показваме, че българската общност е активно свързана със своите обичаи и отворена към света." - заяви евродепутатът Ева Майдел пред събралите се на централния площад в Брюксел жители и гости на града.

Българско хоро се вие за пети пореден път на централния площад в Брюксел. Ева Майдел продължава традицията, започната от Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия през периода 2014-2016 г.

За първи път през тази година патрон на красивата българска инициатива е председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
В официалната церемония взеха участие заместник-кметът по културата на Брюксел Карин Лалийо, белгийски политици, посланиците на България и други балкански държави.

"Радвам се, че жителите и гостите на Брюксел имаха възможността да се насладят на изпълненията на талантливите български артисти - музикантите и танцьори от ансамбъл "Златна Тракия" в акомпанимент на народния оркестър на Хасково", коментира Майдел.

В танците се включиха българи от Белгия и съседни градове в Холандия и Германия. Голямото хоро се проведе в рамките на фестивала Balkan Trafik, в който взе участие и легендата на балканската музика Горан Брегович.