Актьорът Коста Цонев получава "Аскеер-2011" за цялостен принос към театралното изкуство, съобщи на пресконференция председателят на фондация "Академия Аскеер" Милен Миланов.  

За водеща мъжка роля са номинирани Валентин Ганев за "Бащата" от Аугуст Стриндберг, постановка на Йосиф Сърчаджиев в Народния театър "Иван Вазов", Деян Донков за "Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан на Стефан Москов в Народния театър и Мариус Куркински за моноспектакъла си "Български разкази" по произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания, копродукция на Пловдивския театър и продуцентската къща "Артишок".  

Надпреварата за водеща женска роля е между Бойка Велкова за "Август в Оклахома" от Трейси Летс на Ясен Пеянков в Народния театър, Ирини Жамбонас за "Канкун" от Жорди Галсеран на Бина Харалампиева, копродукция на Малък градски театър "Зад канала" и Пловдивския театър, и Невена Мандаджиева за "Кралицата майка" от Манлио Сантанели на Валентин Ганев в Театър 199.

За "Аскеер-2011" за режисура се състезават Александър Морфов за "Полет над кукувиче гнездо" от Кен Киси в Народния театър, Маргарита Младенова за "Зимна приказка" от Уилям Шекспир в Театрална работилница "Сфумато" и Стефан Москов за "Сирано дьо Бержерак".    

Пиесите "Лалугер" на Александър Урумов, "Паякът" на Димитър Димитров и Йордан Славейков и "Тест" на Елин Рахнев ще се състезават за престижната театрална награда "Аскеер 2011″ в категорията "Съвременна българска драматургия". Това стана известно, след като журито от едноименната фондация огласи номинациите в най-младата категория на призовете.

11 са пиесите, които са разгледани в категория Съвременна българска драматургия тази година, каза председателят на фондация "А'Аскеер" Милен Миланов. За драматургия се раздават награди само на пиеси от български автори, които са поставяни на сцена. Разглежда се обаче само драматургичният текст, но не сценичната му реализация, отбелязаха от журито.

Наградата за драматургия се присъжда за седма година.

Церемонията по връчването на "Аскеер"-ите ще се състои на 23 май в театър "Българска армия".