Двама заместници ще има министърът на културата Вежди Рашидов. Това са Тодор Чобанов и Димитър Дерелиев.

Основният приоритет ще бъде да повишим самочувствието и да издигнем авторитета на българския творец, изтъкна министър Рашидов.

Той каза още, че на вчерашното заседание на правителството е получил подкрепата на премиера за съдействие.

По думите на Рашидов проблемът в националната култура е че е паднало достойнството и самочувствието на българския творец и че „леката кавалерия мина на предна линия".

Той допълни, че предстои преорганизация на работата на българските културни центрове в чужбина, като посочи, че на някои места има дублиране във функциите им с работата на културните ни аташета в посолствата ни. Оптимизацията им ще бъде обсъдена в МС.

Рашидов е категоричен, че работата на културните центрове трябва да е по-ефективна. Ако до шест месеца един център не проработи, екипът ще бъде връщан.

Заместник министър Чобанов поема ресора културно наследство, а също и книжната, библиотечната и проектната дейност.

Той отбеляза, че ще работи за съхраняване на уникалното ни културно наследство, за изучаването и превръщането му в инструмент на нашия просперитет.
Чобанов каза още, че ще бъдат стимулирани българските автори и издатели, а също, че ще бъде изградено несъществуващото звено за управление на проекти и ще бъде направено необходимото за максимално усвояване на европейските средства.

Ще бъде стимулирано и меценатството, за да стана така, че в България да е важно и престижно бизнесът да подкрепя изкуството.

Ще бъде създаден фонд българско кино, съобщи от своя страна зам. министър Дерелиев, който поема международното сътрудничество и международната дейност, проблемите с авторските права и регионалното сътрудничество в Министерството на културата.

Той добави, че ще бъдат предприети законодателни промени в Законите за културното наследство, за закрила на културата, за авторското право, за меценатството и този за филмовата индустрия.

Ще бъдат предложени и нови законопроекти. Предвижда се децентрализация и много по-тясно сътрудничество с неправителствените организации.

Дерелиев съобщи още, че са необходими стимули за българската филмовата индустрия и че ще се работи в тази посока.

Той добави, че интересът към България от страна на чужди филмови продукции е голям и отбеляза, че у нас предстои да дойдат Ал Пачино, Робърт Де Ниро, а също и Силвестър Сталоун.