Мат Деймън е в процес на преговори за участие в новия филм на Джордж Клуни „The Monuments Men", предаде The Wrap.

Както вече беше обявено, в проекта ще участват Даниел Крейг, Бил Мъри, Кейт Бланшет, Жан Дюжарден, Джон Гудман, Хю Боневил и Боб Балабан.

Клуни застава зад камерата като режисьор, но ще има и роля във филма. Историята е по сценарий на Клуни и Грант Хеслов и се развива по време на Втората световна война.

Действието проследява група изкуствоведи и куратори, които се впускат в мисия да спасят произведения на изкуството, откраднати от нацистите. Хеслов е и продуцент на лентата, която ще бъде снимана в Европа. Музиката е на Александър Десплат („Странният случай с Бенджамин Бътън", „Речта на краля", „Дървото на живота" и много други).

„The Monuments Men" е базиран на книгата „The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History" от Робърт М Едзел.

Тя се фокусира върху 11-месечния период между D-Day (Day of Days - денят на атаката, 6 юни 1944 г., бел. ред.) и V-E Day (Victory in Europe Day - денят на победата, 8 май 1945 г., бел.ред.) и разказва за приключенията на американски и британски директори на музеи, куратори и историци, които рискуват живота си, обикаляйки Европа, за да попречат на унищожаването на творби, конфискувани от нацистите.

Остава да видим дали Деймън ще се включи в звездния екип, а дотогава можем да го гледаме в „Promised Land" на Гюс Ван Сант, напомня Stand.bg.