София е живо въплъщение на ценностите на ЮНЕСКО. Това обяви столичният заместник-кмет по културата Тодор Чобанов по време на  международната кръгла маса "70 години ЮНЕСКО - мир чрез образование, наука и култура" .

Събитието се провежда в Националния дворец на културата и е част от честванията по повод голямата годишнина.
Според Чобанов българите в София имат богат културен живот и добро образование,  а в последните години столицата е център на бум на иновации.

Мнението му бе потвърдено и от заместник-генералния директор на ЮНЕСКО Ерик Фалт, който се похвали, че ценностите на ЮНЕСКО се утвърждават навсякъде по света. Това е образцова организация що се отнася и до културата, доволен е заместникът на Ирина Бокова, която не участваше във формата.

ЮНЕСКО базира работата си на принципа на изграждането на общества, основаващи се на пълна свобода на движение на информацията. В тази връзка българските представители се похвалиха, че за свободните за тази година 8 стажантски места за ЮНЕСКО през МВнР са се явили над 200 кандидати.

У нас се бележи ръст на интереса от страна на младежи към организацията, тъй като вярват в добрия пример на Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО, смятат от външното ведомство.

Идеята на кръглата маса е да заяви ясно, че меката сила на ЮНЕСКО се противопоставя на всяка агресия. Участниците във форума са убедени, че образованието, науката и културата могат успешно да се противопоставят на бедността, насилието и зависимостта.