Известният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си "Почетен гражданин на Пловдив". Това съобщава музикантът в писмо, адресирано до кмета Иван Тотев и "всички, до които това писмо се отнася", като изразява обидата си от общинската администрация, съобщи БНР.

Сред причините да се откаже от почетната титла, Левиев изтъква: "След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено".

Джазменът подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за ЕСК в борбата със София и се е борил за нея, а дори не е бил поканен за откриването й.

Милчо Левиев с награда за цялостно творчество по случай Деня на София

Милчо Левиев с награда за цялостно творчество по случай Деня на София

Столична община връчи наградите си в различни области на изкуството

Общината не го уважила и за неговия 80-годишен юбилей.

"Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието "Почетен гражданин на Пловдив", пише още Милчо Левиев.

Награждават с ордени Милчо Левиев и Анатолий Потапов

Награждават с ордени Милчо Левиев и Анатолий Потапов

За заслуги към държавата.

От община Пловдив изразиха съжаление за реакцията на Милчо Левиев, като подчертаха, че това е негово лично решение и "отличието се дава за заслуги, а не за очаквани привилегии".

От общинската администрация припомниха, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г., като община Пловдив е платила наема и озвучаването на залата, както и нощувките на музикантите. "Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образование Милчо Левиев всяка година печели финансиране в размер на 10 000 лв. Дори в тазгодишния културен календар има спечелени проекти за 15 000 лв.", подчертаха от община Пловдив.

И добавиха, че концерт на Доминик Милър, подкрепен от фондацията на Левиев, ще се състои на 16 март. Концертът също е включен в културния календар на община Пловдив за 2019 г.

Първанов предложи орден "Св. св. Кирил и Методий" за Милчо Левиев

Първанов предложи орден "Св. св. Кирил и Методий" за Милчо Левиев

Известният български музикант днес празнува 70-годишнина

Публикуваме и пълния текст на писмото на Милчо Левиев.

"Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован.

След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г. същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено.

Още преди години подкрепих Пловдивската кандидатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипа ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени.

Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?! Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив. Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин.

Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова:

ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието "Почетен Гражданин на Пловдив".