Композиторът и джаз музикант Милчо Левиев получи от кмета на София Йорданка Фандъкова специалната награда за цялостно творчество и изключителни постижения в областта на културата на церемонията по връчването на наградите на Столичната община по случай Деня на София - 17 септември, предаде БГНЕС.

Тази година церемонията премина под мотото "София - град за нашите деца". В нея участваха актьори от всички общински театри в столицата.

Първата награда по традиция беше за победителя в област "Литература". Тази година това е Георги Господинов за книгата му "Физика на тъгата", издадена от издателство "Жанет 45".

Камерният ансамбъл "Софийски солисти" първо представи пред публика своето изпълнение от програмата, непосредствено след което получи и наградата в област "Музика". Тази година артистите празнуват половинвековен юбилей на ансамбъла.

В областта "Изобразително изкуство" наградата получи Софийската градска художествена галерия за творческите проекти, които е реализирала през сезон 2011/12 години.

Даниела Олег Ляхова получи наградата в област "Театър" за сценографията на спектаклите "Рицар на светия дух" в Народния театър и на "Завръщане във Витенберг" в театрална работилница "Сфумато".

В област "Архитектура" наградата получи арх. Зарко Узунов за сградата на галерия "УниАрте", която се намира в територията на Нов български университет.

Списание "Светове" стана носител на наградата в област "Журналистика" за публикуването на дебютни културни проекти.

Награда в област "Кино" не беше присъдена.

Наградите във всички категории носят по 2000 лева на притежателя им, както и грамота. Специалната награда е под формата на статуетка - реплика на паметника на Св. София, изработена от Георги Чапкънов и пет хиляди лева.