Първият сингъл от предстоящия нов албум на "Мистерията на българските гласове" с участието на Лиса Джерард от дуото "Дед кен денс" излиза официално на музикалния пазар в целия свят днес.

Той е със заглавие "Pora Sotunda". 

Сингълът се издава в ограничено количество в 7-инчов винилов формат, като ще бъдат разпространени само 1000 бройки в света. За България те ще са 50 и вече са налични.

Също така ще се разпространява и цифрово във всички дигитални платформи.

Песента "Pora Sotunda", която е А страна на сингъла, е първият официално издаден студиен запис на "Мистерията на българските гласове" след повече от 20-годишна пауза.

От Б страна на сингъла звучи песента "Ганка", която е хорова и ни връща към корените и традициите на световноизвестният състав - носител на награда Грами от 1990 г. В основата й стои съществуваща народна мелодия, развита и композирана от Петър Дундаков. В записа участва и Дейвид Кукерман - перкусинист на Дед кен денс.

Меломани и ценители могат да се насладят и на видео клип заснет към песента "Pora Sotunda", който също има своята световна премиера днес. Видеото е дело на режисьора Иван Москов и е снимано в България. Част от кадрите са направени в едно напълно обезлюдено село в Родопите - Дядовци. Главният герой във видеото не е актьор или звезда, а уличен художник, който се справя чудесно в своя дебют пред камера.

"По време на снимките целия екип се чувствахме, като в някаква магия - всичко просто се случваше и сякаш някой ни направляваше от горе", споделя вълнението си режисьорът Иван Москов. Композиторът Петър Дундаков добавя: "Мисля, че този проект се превърна в истинска Мистерия на гласовете..., носи невероятна енергия и сила и сякаш надскача невидими граници".

Новият албум на "Мистерията на българските гласове" е плод на почти двегодишна работа на хора, продуцентския екип и всички останали участници. В албума участват още световният шампион по бийтбокс - SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман. С неповторимо присъствие са и българските музиканти: Петър Миланов - китара, Христина Белева - гъдулка, Костадин Генчев - кавал и Димитър Карамфилов - контрабас.

Албумът е продуциран от Шуберт Мюзик Пъблишинг, а песните в него са специално композирани за хора от Лиса Джерард, ирландския композитор Джулс Максуел и българския композитор Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума.

Очаква се да излезе през пролетта на 2018 г.

Съвместните изпълнения на хора и Лиса Джерард бяха представени за първи път пред българска публика по-рано тази година с два изключителни концерта в София и Пловдив.