Експертите от Центъра по подводна археология в Созопол през тази година са проучвали 44 корабокрушения във водите на Черно море. Те представиха данните в Ахтопол по време на тридневна кръгла маса "Културното наследство на Черноморска Странджа през погледа на изследователите", съобщава БНР.

Специален изследователски кораб е направил проучванията на потъналите плавателни съдове. Той разполагал с най-модерната техника по международен проект, целящ цялостно изследване на българското крайбрежие.

Директорът на Центъра по подводна археология Калин Димитров обяви, че сензацията е кораб от XIII - XIV век. Той обясни, че става въпрос за ранните кораби на италианските републики, които са плавали в Средиземноморието и в Черно море. Никъде по света не бил откриван такъв кораб. Открият от нашите експерти плавателен съд бил в изключително добро състояние.

По време на форума в Ахтопол представиха и данни за археологически проучвания на Ропотамо, Ахтопол, Китен, Синеморец.

Атанас Орачев от Сдружение "Черноморска Странджа" обясни, че една от целите е изработване на дългосрочна стратегия за изследване на археологическото богатство в региона. В последните години се работило кампанийно. По думите на Орачев Странджа е уникална планина, която не прилича на нито една от другите ни планини. Въпреки многобройните експедиции, които са се правели още 70-те години, останала най-слабо изследваната археологически планина.

Зам.-министър Бони Петрунова обяви, че по предложение на Министерство на културата Центърът по подводна археология в Созопол ще получи национален статут. Той щял да носи името на дългогодишния си ръководител Христина Ангелова.