Ръководството на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” излезе с официално становище във връзка със скандала около режисьора проф. Крикор Азарян и възможността той да не ръководи клас по актьорско майсторство през новата учебна година.

По-рано днес в академията се проведе извънредно заседание на всички ръководни органи, свикано от ректора Станислав Семерджиев, след което ръководството на НАТФИЗ даде извънредна пресконференция, на която бяха опровергани някои от твърденията, появили се около скандала с големия наш режисьор.

Схематично представетни в декларация на ръководството на НАТФИЗ, опроверженията гласят

• Никой не е гонил проф. Азарян и няма намерение да го гони. Той и в момента води клас по театрална режисура.
• Въпреки че е преминал 65-годишната възраст, никой не е мислил да пенсионира проф. Азарян.
• През въпросната процедура (за водене на клас по актьорско майсторство) са преминали и други изтъкнати наши театрали.
• Според Закона за висшето образование решения в катедрата се взимат само от преподаватели на трудов договор, така че никой сомоволно не е забранявал на хоноруваните преподаватели да участвата в гласуването.

Чувствам по-скоро облекчен, отколкото обиден. Не съм очаквал от хора, които уважавам и ценя, такова невиждане на нещата - че сме били катедрен съвет – наука, професура, правилници, закони – а ние сме творци. Творец – това значи да твориш. И затова, аз изпитах облакчение.
-- проф.Азарян
Скандалът се разрази, длед като чрез тайно гласуване на събрание на катедрения съвет преди дни режисьорът не получи необходимите гласове, даващи му право да води класа по актьорско майсторство и трябваше да се състезава при нов избор с проф. Илия Добрев и доц. Андрей Баташов.

На второто гласуване обаче също не бе излъчен художествен ръководител.
При вота проф. Азарян е получил 5 гласа от общо 14, за Андрей Баташов са дадени 3 гласа, а проф. Илия Добрев не е бил подкрепен с нито един глаc.

Кандидатурата между двете гласувания на доц. Андрей Баташов, който пожела да се включи в надпреварата за актьорски клас, също разгневи възпитаниците на академията, тъй като той се кандидатира прекалено късно.
От НАТФИЗ обаче коментираха, че включването на други кандидати при повторно гласуване е позволено.

При така създалата се ситуация, следва да се отиде на факултетен съвет, а ако и там не бъде избран ръководител въпросът да се решава на Академичния съвет.

Ректорът на театралната академия доц. д-р Станислав Семерджиев подчерта, че Крикор Азарян не е разговарял с него и не е подавал оставка в писмен вид, макар че режисьорът обяви вчера в медиите, че напуска НАТФИЗ.

Междувременно негови студенти обявиха седяща стачка, щом се разбра, че не е бил одобрен да получи клас по актьорско майсторство.
Техният протест подкрепиха актьори и режисьори като Тодор Колев, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Валентин Танев, Александър Морфов, Христо Мутафчиев, Илка Зафирова, Кръстьо Лафазанов, Лили Абаджиева, Деян Донков, Камен Донев.

В същото време от академията коментираха, че проф. Крикор Азарян е минал през процедура като всички останали ръководители на класове в НАТФИЗ, между които проф. Стефан Данаилов, проф. Здравко Митков, проф. Маргарита Младенова, проф. Иван Добчев, акад. Людмил Стайков и др.

При подобен избор неведнъж досега не са успявали да получат гласове и други известни имена в българския театър като Маргарита Младенова, проф. Иван Добчев, Енчо Халачев, Гриша Островски, заяви ректорът на НАТФИЗ.

Той беше категоричен, че при процедурата са били спазени всички изисквания на Закона за висшето образование.

Лично аз няма да позволя НАТФИЗ да бъде лишен от значими преподаватели като него, въпреки че са преминали възрастта за пенсиониране, каза Семерджиев.