Орхан Памук е новият лауреат на Нобеловата награда за литература, съобщиха световните медии, цитирайки съобщение на Шведската академия.

Обявявайки решението си, което носи на Памук 10 млн. шведски крони (1.36 млн. $) Шведската академия се мотивира:
"Търсейки меланхоличната душа на своя роден град, Памук разкри нови символи в сблъсъка и преплитането на културите".
Припомняме, Памук беше първият автор в мюсюлманския свят, който осъди кампанията срещу Саламан Ружди.

Орхан Памук е роден през 1952 г. в Истанбул, завършва Робърт колеж, след което учи архитектура.
През този период той започва да се занимава основно с писателска дейност, като завършва журналистика в Истанбулския университет през 1977 г., а от 1985 до 1988 г. посещава Университета Колумбия в Ню Йорк и Университета в Айова.

В романите си, представителни за късния постмодернизъм, Памук се опитва да съчетае традициите на европейската литература и османската изящна словесност.
Според Академията за нобеловите награди, неговото международно постижение идва с третата му книга "Белият замък" - историческа новела за млад ученик, който купува венециански роб и за постепенното преодоляване на пропастта между идентичностите им.

Шведската академия изтъква, че в своите книги Памук често играе с понятията "личност" и "двуличие". Тези теми се появяват отново в по-късния му труд "Черната книга", в която главният герой търси място в Истанбул за своята жена и нейния доведен брат, с когото той по-късно си разменя идентичностите.

Памук, чиито най-продавани новели са "Името ми е червено" и "Сняг", фокусира търсенията си върху конфликта между минало и сегашно, изтока и запада, секуларизма и излямизма - проблеми, в центъра на борбата за развитие на Турция.

През 2005 две турски професионални асоциации завеждат наказателно дело срещу Орхан Памук заради негови противоречащи на турското законодателство изявления във връзка с убийството на един милион армейци по време на Първата световна война и избиването на 30 хил. кюрди от турското правителство през последните десетилетия.
През януари 2006 обвиненията са отхвърлени по процедурни причини, след като в редица европейски държави биват организирани протести в негова подкрепа.