Министрите от кабинета "Петков" променят правителственото постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

На днешното заседание на Министерския съвет е прието Постановление за изменение на Постановление № 31 на Министерския съвет от 2016 г. за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

С предлагания проект ще се постигне удължаване до 30 юни 2022 г. на срока за предоставяне на субсидия по допълнителен компонент за ограничена дейност за изплащане на брутните трудови възнаграждения и за начисляване на дължимите осигурителни вноски на служителите в държавните културни институти в областта на сценичните институти въпреки отмяната на извънредната епидемична обстановка и премахването на противоепидемичните мерки.

Целта е да бъдат създадени условия организациите плавно да възстановят в пълен обем своята дейност и осигурят средства за изплащане на възнагражденията на щатния персонал, както и на поети ангажименти по доставки на стоки и услуги.

На същото заседание бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата. С настоящия проект се цели одобряване на финансова подкрепа на културни дейци и културни организации в размер на 30 000 000 лв. Средствата са предвидени в чл. 1, ал. 5, т. 10.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.