Гроб на воин с каменна брадва в ръце разкриха археолози в село Каменово, община Кубрат. Той е част от некропол от преди повече от 6 хилядолетия, съобщава Дарик.

Миналото лято учените разкриха там 7 гроба от каменно-медната епоха, те бяха предимно на жени и деца, новият е първият, който доказва, че по тези земи преди хилядолетия е имало битки.

Проучването се прави в двора на бившето училище в Каменово, находките са разположени плитко, почти непосредствено под съвременния асфалтов пласт. Откритият преди дни воин е легнал в ембрионална поза на лявата си страна в посока изток-запад, в ръцете си държи каменна брадва. В района се намират и множество кремъчни оръдия и съоръжения от работилници за изработката им, те са от приблизително същия период като гробовете.

Учените смятат, че край Каменово е имало голяма работилница, в която са произвеждани кремъчни оръдия на труда за обширна територия, находището на суровината е край съседното село Равно.

Откриването на гроба на воина с брадвата се смята за доказателство, че в близост е имало укрепено селище, около което са се водели битки.

Ритуалният начин на полагането му в гроба е същият като в обширна територия, обхващаща днешни България и Румъния, което предполага обща религия върху нея преди повече от 6000 години.