детски радиохор Третият концерт от програмата на традиционния Новогодишен музикален фестивал в НДК представя световноизвестните млади изпълнители от детския хор на Българското национално радио. Това е и програмата, която малките певци заедно с главния диригент на хора проф. Христо Недялков изпълниха и пред белгийската публика на българската “Европалия” в Брюксел.

В зала 6 на НДК, само ден преди Бъдни вечер, ще звучат някои от най-хубавите български и световни хорови песни – "Боговица на полица" по музика на Добри Христов и стихове на Петко Славейков, обработките на автентичните народни песни “Китни гости, коледари”, “Грейнала ясна зорница”, както и песни от добруджанския коледно-обреден календар.

В програмата са включени и популярните “О, елхичке” - немска коледна песен и известният спиричуъл “Мария си роди детенце”. Разбира се концертът няма да мине и без “Тиха нощ, свята нощ” на Йозеф Моор и Франц Грубер.

И тази година Новогодишният музикален фестивал в НДК, чийто музикален и артистичен директор е маестро Емил Табаков, ще съчетае както участието на световно известни имена, така и на млади изпълнители, които тепърва ще се налагат на българската и световна сцена.

фестивала Фестивалът, започна с изключителния спектакъл “Тенорисимо”, в който едни от най-добрите наши оперни гласове Бойко Цветанов, Костадин Андреев, Калуди Карудов и Орлин Горанов изпълниха част от великолепните тенорови арии, сътворени от световните композитори.

До 9 януари, меломаните ще имат удоволствието да станат свидетели и на още няколко изключителни концерта. Три дни преди Нова година под диригентството на Емил Табаков и фестивалния оркестър Арт генерация ХХІ, хорът на Софийската национална опера ще изпълни “Хорови бисери из опери”. Ще звучат хорове из шедьоврите на Верди, Гуно, Пучини, Чайковски и Бородин.

Традиционният празничен новогодишен концерт на 1 януари 2003 г ще предложи както винаги много музика на Йохан Щраус - задължителните “На хубавия син Дунав” и “Трич трач полка”. Солисти на концерта ще бъдат сопраното Петя Иванова, както и Марина Димитрова – цигулка и Михаил Петров – виолончело. В тяхно изпълнение ще звучат Рондо за цигулка и оркестър от Моцарт и Унгарска рапсодия от Попер със солист Михаил Петров.

Табаков Голямата звезда на фестивала ще излезе на сцената на зала 1 на НДК на 9 януари. Тогава под диригентството на Табаков ще свири световноизвестният френски флейтист Патрик Галоа. Както сам маестро Табаков го определя – един от тримата най-добри флейтисти в света.

В програмата са включени Концертът за флейта и оркестър на Райнеке и специално написаният от Емил Табаков Концерт за две флейти и оркестър, в който Галоа ще свири със своята ученичка – младата българска флейтистка Мария Кауфман. В края на вечерта фестивалният оркестър ще изпълни симфоничната сюита от Гершуин “Порги и Бес.”