Боевете край Стара Загора и битката за Самарското знаме преди 135 години бяха пресъздадени вчера на поляните край Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", съобщават от "Организационна дейност"Община Стара Загора.

Членове на Национално сдружение "Традиция" пресъздадоха сцени от битката за града, довела до пълното му опожаряване и погубването на хиляди старозагорци. Сцените се доближаваха максимално до историческата действителност, с добавка на художествени елементи за подсилване на въздействието, по думите на организаторите.

Канонадата на огневата линия включваше и отделни изстрели с автомат, които бяха произведени от професионални войници, за по-голяма автентичност на усещането от боя. Общо 4 000 халосни патрона бяха изстреляни по време на "сражението", в което участваха и 7 топа.

Стотици старозагорци изгледаха с интерес възстановката, която се прави за втори път, с участието на близо 150 членове на "Традиция" от 22 клуба в страната, деца от Стара Загора и клуб "Млад родолюбец от Нова Загора".

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров благодари на участниците за всеотдайността, с която участват в претворяването на "живата история " пред присъстващите млади хора. "

"Трябва българщината да се брани, трябва да се помни как заедно руси и българи са защитавали нашия град и България. Подвигът на всички, дали живота си в битката, е в основата на днешна Стара Загора, такава, каквато е", каза още кметът. Всички участници получиха грамоти от председателя на Общинския съвет Емил Христов.

Възстановката наблюдаваха още народният представител Нели Калнева, областният управител Недялко Недялков, зам.-кметът Иванка Сотирова, бриг. ген. Петър Петров, командир на Втора Тунджанска механизирана бригада, общински съветници и др.

Тук бяха и членовете на делегация от побратимена Самара, които са на четиридневно посещение, във връзка със 135-та годишнина от боевете за Стара Загора. Програмата на Община Стара Загора по отбелязването й ще завърши с тържествена заря-проверка на 31 юли от 20,30 ч. на площада пред общината.

През 1877 г., в разгара на Руско-турската война, боят е първият за Българското опълчение, което се превръща в ядрото на бъдещата българска армия.