Американската писателка Харпър Ли, известна с творбата си „Да убиеш присмехулник“, е починала на 89-годишна възраст, съобщава „Ройтерс”.

„Да убиеш присмехулник“ е една от класиките в американската литература. Творбата представя гледната точка на детето за правилно и грешно. Ли чакала 55 години, за да публикува втора книга със същите герои от много различна гледна точка.

Мари Джаксън, чиновничка в родния град на писателката – Монровил, Алабама, потвърдила по телефона пред „Ройтерс”, че Ли е починала.

В продължение на десетилетия се смятало, че Харпър Ли никога няма да продължи „Да убиеш присмехулник” и през юли 2015 г. публикуването на „И страж да бди на пост" било изненадващо литературно събитие, както и шок за поклонници на „Присмехулник”.

Ли първо написала „И страж да бди на пост", но по препоръка на издателя си,  я оставила настрана, за да разкаже една история за Юга през 1930 г. от гледната точка на детето.

„Да убиеш присмехулник“ излиза през 1960 година, а година по-късно получава и наградата "Пулицър". По книгата й е направен и едноименен филм.