На 90-годишна възраст почина италианският драматург, режисьор, теоретик на сценичното изкуство и живописец Дарио Фо, съобщи РИА Новости, позовавайки се на в. "Кориере дела Сера".

Дарио Фо поставя "Севилският бръснар" на пловдивска оперна сцена

Преди 12 дни е бил приет в болница заради проблеми с белия дроб. Дарио Фо, един от най-известните драматурзи и театрални актьори и носител на Нобелова награда за литература за 1997 г.

Новината беше потвърдена от Марио Пировано, дългогодишен приятел на писателя и изпълнител на творбите му на английски език. Фо е починал в болница в Милано, където е бил приет преди 12 дни с проблеми с белия дроб.

Фо е роден на 24 март 1926 година в северна Италия в Санджано (област Ломбардия) в бедно семейство на работник и селянка. През 1940 година постъпва във факултета по сценография в миланската академия Брера, но следването му е прекъснато от Втората световна война.

През 1945 година той се прехвърля във факултета по архитектура на Миланския политехнически институт. Първите си произведения бъдещия лауреат пише в студентските си години.