Бернардо Бертолучи, един от най-известните и обичани италиански филмови режисьори, е починал на 77-годишна възраст след дълго заболяване, съобщават италианските медии.

Сред известните му творби са "Последно танго в Париж", "Последният император" и "Мечтатели".

Роден в Парма в семейството на професор по история и филмов критик, Бертолучи се е стремял към артистична кариера, още откакто е тийнейджър. Той режисира първия си игрален филм, криминална мистерия, на 22-годишна възраст. Две години по-късно е кариерният му пробив - романтичната драма "Преди революцията".

Еротичният филм "Последно танго в Париж" е първият огромен международен успех на Бертолучи, който също така предизвиква спорове заради експлицитните си секс сцени, включително скандална сцена с изнасилване. Режисьорът не е предупредил тогавашната млада звезда Мария Шнайдер за всички подробности за това какво ще се случи в сцената, очаквайки и получавайки истинска ярост от нея.

"Последният император", биографичен филм от 1987 г. за последния китайски монарх, беше триумф на Бертолучи в САЩ, спечелвайки 9 награди "Оскар". Трябваха три години, за да получи подкрепа от китайското правителство. Екипът на филма е получил разрешение да снима в Забранения град, историческа имперска резиденция в Пекин, разглеждана като национално съкровище, и дори са му били осигурени хиляди китайски войници.

Други негови известни филми са "Конформистът", политическа драма, разиграваща се в Италия на Мусолини, епичния 317-минутен филм "1900", "Малкия Буда", филм за ранните години на Гаутама Буда, и "Мечтатели", еротична драма на фона на студентските вълнения в Париж през 1968 г.

Бертолучи беше също така сценарист и филмов продуцент, написа и две поетични книги.