На 64-годишна възраст е починала певицата Ваня Костова, предаде "Нова". Причините за смъртта ѝ не се съобщават.

Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Тя прекарва детството си в Родопите. Завършва английската гимназия в Бургас, където родителите ѝ се установяват в края на 60-те.

Като ученичка е изключена два пъти от училище, защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг.

Завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов, след което започва успешно професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ" през 1980. Остранена обаче скоро от групата, Ваня постъпва през 1986 като солистка на ансамбъл "Магистрали, където работи и Стефан Диомов.

В края на 80-те продължава кариерата си като солов изпълнител. В репертоара й са включени песни като "Рождество", "Звезда", Конче мое", "Вишна".

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна. Възражда се и "Фамилия Тоника".

Нейната песен "Звезди в моята нощ" по стихове на Петя Дубарова получава І награда на "Бургас и морето" - 1998.

През 2001 отново се отделя от "Тоника".

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти пред зажаднелите за красива българска музика родни емигранти.

През 2004 печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в Банско в дует със сина си Боян. През 2005 прави турне в Австралия и Нова Зеландия.

На 30 юни 2008 Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала "България".