Правителството одобри законодателните промени, които да осигурят старините на десетки естрадни изпълнители, спортисти и други българи със заслуги, които са без пенсия по една или друга причина.

Пожизнените и периодичните парични награди могат да достигат до 700 лева през 2015 г.

Пожизнени, периодични или еднократни парични награди са "израз на признателност за цялостната дейност на личности в различни сфери на обществения живот - култура, наука, спорт, здравеопазване, укрепване и развитие на гражданското общество и за защита на човешките права, борбата с бедствия и аварии и др.", съобщиха от Министерски съвет.

Наградите ще се присъждат с решение на Народното събрание, а еднократните - с акт на Министерския съвет. Размерите им ще се определят ежегодно със закона за държавния бюджет. За 2015 г. техният размер е до 700 лв. (за пожизнените и периодичните) и до 5000 лв. за еднократните.

Според промените министърът, до когото е постъпило предложение за предоставяне на държавна парична награда, трябва да назначи комисия за преценка на предложенията, включително за вида, размера, за срока на предоставянето им, когато се отнася до периодични награди.

В комисиите ще се включват представители на съответното министерство, като при необходимост ще бъдат привличани и други специалисти от съответната или сродна област.

Държавните парични награди (пожизнени и периодични) ще се изплащат чрез бюджетите на министерствата, чиито министри са вносители на предложението, а еднократната - чрез бюджета на Министерския съвет.

Досега имаше закон за награждаване на лица с особени заслуги към българската държава, който не действаше, тъй като не беше ясен редът за отпускане на парите.