Завърши първият етап от археологическите проучвания на крепостта Урвич край София, финансирани от Столичната програма „Култура", съобщават от Националния исторически музей (НИМ).
Ръководителите на проекта „Последната крепост на Шишмановци" - проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов, информират за нови открития.

Находките обхващат период от над 2200 години и изумяват с разнообразието си. Намерени са предмети от ранната античност (V век пр. Хр.) до времето на османските султани през ХVІІ век.

Най-голям интерес предизвиква заготовката за пръстен, който е бил отлят в калъп, но по някакви причини не е бил почистен от излишния бронзов метал и така се е запазил до днес - доказателство за изработването на накити в късносредновековния манастир „Свети Илия".

Археологическите разкопки ще продължат в края на есента, след което ще бъдат представени цялостните резултати от сезон 2015.

От НИМ допълват, че продължава и инициативата на екипа за популяризирането на артефакти, свързани с историята на Урвич и „Софийската Света Гора", от фондовете на различни музеи. Тази година в лабораторията на НАИМ-БАН ще бъде реставрирана сребърна чаша за причастия със стилизирана форма на кратунка, открита в началото на ХХ век в Кокалянския манастир и съхранявана в НЦИАМ при Светия синод.

Друг акцент от пролетната кампания на сдружението „Копам БГ" е новата книга за деца - „Монасите от царския манастир Урвич", която може да бъде открита и в електронен вариант в сайта на Дирекция „Култура" на Столичната община, както и във Фейсбук, на страницата на „Копам БГ".

Директорът на НИМ Божидар Димитров подари лично екземпляри от книгата на български училища и български културни центрове извън България: Цариброд, Босилеград, Пирот, Солун. Ще бъдат изпратени книги и на българското училище в Мюнхен. Интересът към изданието е голям и се търсят възможности за отпечатване на по-голям тираж. Успехът на книгата е резултат и от ползотворното сътрудничество между археологическия екип и Катедрата по богословие на СУ „Св. Климент Охридски" (доц. Емил Иванов от тази катедра е един от авторите на книгата).

Софиянци и гости на столицата могат да идват в крепостта Урвич през лятото.