Протести зреят в културните среди. Недоволството е породено от поредните масови съкращения на специалисти от националните музеи и галерии, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий", „Националния институт за недвижимо културно наследство и други.

Съкращенията се налагат заради заповед на министъра на културата за намаляване на числеността на персонала, като част от ангажимента на министерството за 10 % съкращения в администрацията.

На пресконференция в централата на КНСБ от Синдиката на работещите в музеи и галерии към Независима синдикална федерация „Култура"-КНСБ и Федерация „Култура" към КТ „Подкрепа" изразиха крайното си недоволство от т. нар. административна реформа и поискаха спешна среща с министъра на културата Вежди Рашидов. Те се заканиха ако проблемът им остане нечут, да предприемат крайни синдикални действия, включително и протести пред Министерството на културата.

Председателят на федерация „Култура" към КНСБ Иван Иванов е категоричен, че се унищожават водещи специалисти, градени с години, а чуваемост от екипа на Рашидов няма.

Вчера е проведена спешна среща с председателя на парламентарната комисия по култура Поли Карастоянова, която се е ангажирала да се проведе разговор с лидерите на двата синдиката и представители на екипа на Вежди Рашидов.

Елка Пенкова от КНСБ, която е и археолог в Националния исторически музей, представи разпределението на средства за финансиране на дейностите в Министерство на културата по политики и бюджетни направления.

За настоящата година бюджетът на Министерство на културата е увеличен с близо 6 млн. лева (5 954 000 лв.) в сравнение за 2014-а. В същото време сумата, с която е намалено финансирането на бюджетна програма „Опазване на движимото културно наследство", съставлява над 45 % от общо съкратените средства. Общото намаление на разходите за издръжка на персонал (Фонд „Работна заплата") за институциите в сферата на недвижимото и движимото наследство - второстепенни разпоредители към Министерство на културата, е в размер на 571 530 лева.

От трите сектора се съкращават 78 щатни бройки от общо 82, алармираха синдикалистите, като се позоваваха на информация от постановление и доклад на Вежди Рашидов. Те смятат, че когато се говори за оптимизация, вероятно в Министерство на културата разбират съкращаване на бройки. Обаче не се съкращава административен персонал, а се съкращават уредници, реставратори, специалисти, научни сътрудници, обясняват недоволството си културните дейци.

В същото време 25 % от работещите в националните музеи са на минимална работна заплата. Много уредници, реставратори получават само с 20-30 лв. повече от минималната работна заплата, която се дава на хора с основно образование.

Най-пострадалите и на санитарния минимум са 10 национални музея. От Национален комплекс „Шипка - Бузлуджа" ще бъдат съкратени 6 души. Институцията е пред закриване. 7 души са определени за съкращение в музея „Земята и хората". Засегнати са Националният исторически музей, Националният политехнически музей, Националният литературен музей, Националният център за подводна археология.

От Националната библиотека от 242 щатни бройки трябва да бъдат съкратени 36.

От библиотеката призоваха да не се замразява развитието на институцията. Те се заканиха на политиците,че ако развитието им бъде замразено, ще излязат на протест.

Кирил Бинев от КТ „Подкрепа" също обясни, че административен персонал няма да бъде съкращаван. Ще бъдат съкращавани високоспециализирани специалисти, които работят в тежки условия. Той определи този акт като „рязане на живо месо". По думите му, се субсидират частни проекти с държавни средства.

Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров е категоричен, че синдикалистите настояват за спешна среща с Рашидов в началото на следващата седмица, тъй като в момента министърът е в Испания. Той се закани, че ако тогава не бъде постигнато споразумение и „административната лудост" не се прекрати, ще бъдат предприети крайни действия. Дали служителите на галериите и музеите ще седят на работните си места или ще излязат пред Министерство на културата ще бъде решено допълнително.