Писателят сър Салман Рушди е загубил зрението на едното си око, както и много от функциите на едната си ръка, след като бе намушкан с нож на сцената, готвейки се да изнесе лекция в щата Ню Йорк.

Британският писател от индийски произход бе нападнат през август. Нападателят 24-годишният Хади Матар бе задържан на място.

Той е намушкан с нож около 12 пъти, включително в лицето и шията, но пълната степен на нараняванията му досега не беше ясна.

В интервю за испанския вестник "Ел Паис" литературният агент на Салман Андрю Уайли заяви, че нараняванията на 75-годишния мъж са "дълбоки" и той е "загубил зрението на едното си око". Също така едната му ръка е неработоспособна, защото нервите са били прерязани. Три пъти сериозно е бил наранен и в областта на шията. И има още около 15 рани в гърдите и торса си. "Така че това е било брутално нападение", цитира думите на Уайли, SkyNews

Агентът отказва да разкрие дали Салман Рушди все още се намира в болница, като заяви, че не може да даде никаква информация за местонахождението му.

Припомняме, че романът "Сатанински строфи" на Салман Рушди предизвиква силни противоречия в ислямския свят.

Книгата е забранена в много страни, като иранският аятолах Рухола Хомейни дори го обявява за вероотстъпник и определя награда от 3 милиона долара за главата му. Макар и в края на 90-те иранското правителство да се дистанцира от фетвата, различни религиозни фондации продължават да предлагат награда за убийството му и тя дори бе увеличена на над 11 милиона долара.

От години Рушди живее на запад под полицейска закрила. През 2007 г. му бе присъдено и рицарско звание във Великобритания.