Мъжът, обвинен, че е намушкал с нож писателя Салман Рушди миналата седмица, пледира невинен по обвиненията в опит за убийство и нападение, съобщи SkyNews.

24-годишният Хади Матар беше задържан без гаранция по време на съдебно заседание в щата Ню Йорк, САЩ.

Припомняме, че Рушди беше намушкан миналия петък, докато се канеше да изнесе лекция в Чатокуа. 75-годишният автор получи тежки наранявания, но е на път да се възстанови, според медицинска информация, дадена от неговия агент преди дни.

Иран отхвърля участие в нападението срещу Салман Рушди

Иран отхвърля участие в нападението срещу Салман Рушди

Техеран обвинява самият писател и "неговите привърженици"

Иранските власти отрекоха отправените обвинения, че имат общо с атаката. Никой няма право да повдига обвинения срещу Иран във връзка с нападението срещу Салман Рушди от петък, "за което е виновен самия той, след като очерни мюсюлманите по света," заяви външното министерство на Иран. 

Книгата на сър Салман "Сатанински строфи" беше забранена през 1988 г. в редица страни с голямо мюсюлманско население, включително Иран, след като се смята, че съдържа богохулни пасажи.

През 1989 г. тогавашният лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде фетва или указ, призоваващ за смъртта на сър Салман.

Нападателят е изразявал подкрепа за режима в Иран. 

Повдигнаха обвинение на нападателя на Рушди

Повдигнаха обвинение на нападателя на Рушди

Известният писател бе намушкан с нож на събитие

Шотландската полиция съобщи в неделя, че разследва заплахи, отправени към писателката Джоан Роулинг скоро, след като тя написа в "Туитър", че осъжда атаката с нож срещу Салман Рушди.