Европейският съюз за радио и телевизия потвърди, че следващият конкурс за песен "Евровизия" няма да се проведе в Украйна, въпреки че украинска група спечели последното му издание.

Това се налага, поради войната, която продължава там и в момента се търси друга държава за конкурса.

Това се казва в изявление, публикувано на сайта на организацията, предаде "Укринформ".

"EBU напълно разбира разочарованието, което посрещна съобщението, че конкурсът за песен на Евровизия (ESC) 2023 не може да се проведе в Украйна, тазгодишната страна победител. Решението се ръководи от отговорността на EBU да гарантира, че условията са изпълнени, за да се гарантира безопасността и сигурността на всички работещи и участващи в събитието, чието планиране трябва да започне незабавно в страната домакин", се казва в изявлението.

В него се казва, че най-малко 10 000 души обикновено са наети да работят на или на конкурса за песен на "Евровизия". Очаква се още 30 000 фенове да пътуват на събитието от цял ​​свят. Тяхната сигурност е основна грижа на EBU.

Ето защо е от решаващо значение решенията, взети във връзка с такова сложно телевизионно събитие на живо, "да се вземат от професионалисти по излъчване и да не се политизират".

Победителите от "Евровизия" даряват 900 000 долара от търг за армията на Украйна

Победителите от "Евровизия" даряват 900 000 долара от търг за армията на Украйна

Продадоха трофея и спазват даденото от тях обещание

Правилата на конкурса за песен на Евровизия, с които се съгласяват всички участващи радио- и телевизионни оператори, ясно посочват, че събитието може да бъде преместено при форсмажорни обстоятелства, като например продължаваща война.

Освен това EBU потърси експертен съвет по сигурността на трети страни, в който ясно се посочва, че контрамерките, предложени за смекчаване на заплахите, планиращи събитието в Украйна, са недостатъчни за международно публично събитие и оценката на риска от събитие с масови жертви поради продължаващия конфликт е "Високо."

Съюзът също така отбеляза коментарите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че войната в Украйна "може да продължи с години".

"По отношение на възможността за провеждане на състезанието на гранично място в близост до съседна държава, спецификациите на предложените места и липсата на необходимата околна инфраструктура не отговарят на изискванията на ИСС", се казва в изявлението.

Столтенберг предупреди: Войната в Украйна може да отнеме години

Столтенберг предупреди: Войната в Украйна може да отнеме години

Отново настоя за изпращане на оръжие

При правенето на заключенията EBU също така отбеляза, че въз основа на настоящата ни информация няма големи международни концертни турнета в Украйна през 2023 г.

"Всичко това допринася за цялостната оценка на EBU, че по отношение на сигурността и оперативните гаранции не са спазени необходимите изисквания за хостинг, определени в правилата на Евровизия. Като се вземе предвид всичко това, EBU, със съжаление , взе решение да премести събитието в друга държава и ще продължи дискусиите за намиране на подходящо място за конкурса за песен на Евровизия догодина. Щастливи сме да се ангажираме допълнително с нашия украински член UA:PBC по всички тези въпроси", се казва в изявлението.

Украйна спечели "Евровизия 2022"

Украйна спечели "Евровизия 2022"

Групата бе считана за фаворит

Припомняме, че групата "Оркестър Калуш" спечели "Евровизия", като посвети песента си на майските на Украйна. Музикантите поеха ангажимент да продадат трофея си на търг и спечелените средства да отидат в помощ на армията на страната. 

Те спазиха това обещание.