Музикалният пазар може да се похвали с още една добра"придобивка".

Новият албум на Foo Fighters Wasting Light е вече факт, съобщават от Вирджиния Рекърдс/Sony Music Entertainment.

След като цяла седмица феновете на бандата имаха възможността да слушат новия албум на soundcloud.net, предоставен лично от Foo Fighters, днес седмият студиен проект на групата е на музикалния пазар в два различни формата - източноевропейска и стандартна.

Пилотният сингъл от албума, "Rope", който излезе в началото на март, даде заявка за звученето на новия проект - съзнателно търсени суров, недигитално обработен рок саунд.

Бандата издаде следващия сингъл от албума, озаглавен "White Limo", който предизвика фурор с он-лайн премиерата си. Във видеото участва легендарният фронтмен на Motörhead Lemmy в ролята на шофьор в компанията на Dave Grohl, съпругата му Jordyn, и останалите музиканти от бандата - Chris Shiflett, Nate Mendel, Taylor Hawkins и Pat Smear.

Wasting Light продължава успешната работа с легендарния продуцент Butch Vig, продуцирал парчетата "Wheels" и "Word Forward" за колекцията Greatest Hits на групата през 2009 година. Първото му сътрудничество с Dave Grohl е работата по записите на култовия албум на Nirvana - Nevermind. Друг член на Nirvana - басистът Krist Novoselic, участва като гост-музикант в записите на парчето "I Should Have Known" към албума. Pat Smear, свирил с Nirvana по концертите им като втори китарист, също се присъединява към записите на албума.

Едновременно с издаването на албума, филмовата компания Exclusive Media Group (част от Spitfire Pictures) обявиха издаването на документален филм за групата под режисурата на носителя на наградата на Академията - James Moll (The Last Days, Running The Sahara). Документалната лента проследява цялата история на Foo Fighters: от демо касетите на Dave Grohl, записани по времето, когато е барабанист на Nirvana, до сцената на наградите Грами и мултиплатинени продажби, до хедлайнъри на най-големите световни фестивали.