Тракийска гробница с полуцилиндричен свод откриха археолозите в община Царево.

Досега гробница от този вид в Странджа не е откривана, каза ръководителят на разкопките край село Бродилово - Даниела Агре, цитирана от selo.bg.

Безспорно гробницата е на местен владетел-династит, управлявал Югоизточна Тракия и вероятно е контролирал добива на руда.

Гробницата е била невероятно красива от бял мек варовик, но е полуразрушена от иманярите. 

Все пак част от гробницата е запазена и там са открити амфори, сива тракийска керамика и иззидан гроб също от бял варовик. Археолозите датират тракийската гробница към 370-360 година преди Христа.

Според ръководителя на разкопките, откритата гробницата е от вида на тракийската гробница в местността Сборяново, която е под защитата на ЮНЕСКО.

Разкопките на археолозите край Бродилово продължават. Те се извършват благодарение на финансовата помощ на община Царево, а кметът Петко Арнаудов ежедневно посещавал археолозите. Даниела Агре се надява да бъдат открити още много предмети, които да бъдат изложени в изграждащия се музей в град Царево.

Самата тракийска гробница с полуцилиндричен свод също може да бъде възстановена и да бъде посещавана на място от туристи. Съдбата на откритите находки ще бъде решена от кметската управа на Царево и от Археологичния институт.