Срокът за закрила на авторските права на изпълнителите и продуцентите на звукозаписи ще се увеличи от 50 на 70 години, съгласно приетото от ЕП законодателно предложение.

Така бе одобрен доклада на Бриян Кроули (Финландия), въпреки че в първоначалното предложение на Комисията, увеличението достигаше до 95 години.

Повишената закрила на авторските права ще бъде в полза и на продуцентите,
благодарение на допълнителните възнаграждения, произтичащи от увеличението.

Депутатите одобриха създаването на специален фонд за студийни музиканти.
Той ще бъде финансиран с финансовото участие на продуцентите, които се задължават да отделят за тази цел най-малко веднъж годишно поне 20% от приходите, спечелени благодарение на удължения срок за закрила на авторското право.

Фондът ще осигурява възнаграждения за тези студийни музиканти, които са се отказали от правата си при подписване на договор за изпълнение.

Членовете на ЕП призоваха Комисията да започне процедура по оценка на въздействието във връзка с положението на европейския аудиовизуален сектор, която трябва да приключи до 1 януари 2010 г.

Целта й е да се прецени дали е необходимо сходно удължаване на срока на закрила на авторските права на продуценти и оператори в аудиовизуалния сектор.

Припомняме, според настоящото европейско законодателство музикалните звукозаписи са защитени за най-много 50 години.
Композиторите вече ползват срок за защита на авторските права от 70 години след смъртта им.