Виенската филхармония ще изпълни на традиционния си новогодишен концерт прочутия "Радецки марш" в нов аранжимент, тъй като авторът на сегашния е свързан с нацисткия режим, пише в. "Neue Osnabrücker Zeitung".

Решението беше предшествано от дискусия за нацисткото минало на композитора Леополд Венингер. Виенските филхармоници изпълняват знаменитата творба в неговия аранжимент 1946 г.

"Радецки марш" е написан от Йохан Щраус през 1848 г. С тази творба Виенската филхармония традиционно завършва новогодишните си концерти и тя се е превърнала в нейна визитна картичка. Маршът е и своеобразна кулминация за зрителите, които ръкопляскат в такт с музиката и допълват изпълнението, което звучи особено внушително под звуците на възторжената зала. Това е единствената класическа музикална творба, при която диригентът дирижира едновременно изпълнението на оркестъра и това на зрителите.

През тази година обаче те няма да чуят традиционната версия на "Радецки марш" заради "кафявото" минало на Леополд Венингер.

Венингер (1879-1940 г.) става част от партията на националсоциалистите през 1932 г. Той посвещава на нацисткия режим множество произведения и дори е автор на няколко от аранжиментите на официалния им химн "Хорст Весел".

Виенчани аплодираха на крака Софийската филхармония в „Музикферайн“

Виенчани аплодираха на крака Софийската филхармония в „Музикферайн“

В прочутата зала прозвуча рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров...