На тържествена церемония тази вечер бяха връчени тазгодишните театрални награди "Икар". Датата на събитието не бе избрана случайно - тя съвпада с Международния ден на театъра - 27 март и 90-годишнината на Съюза на артистите в България.

Церемонията бе водена от Ирмена Чичикова и Теодор Елмазов.

Почетни награди бяха връчени на роднините на починалите актьори Андрей Баташов и Петър Гюров.

Тодор Колев и Панайот Добрев получиха награда за цялостен принос съответно за театрално и куклено изкуство.

Министърът на културата Вежди Рашидов връчи на Народния театър и Пловдивския куклен театър награди за най-успешен сезон.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата за "Най-добър спектакъл" на "Нордост".

Стефан Москов бе отличен за режисура за „Сирано дьо Бержерак”.

"Главна мъжка роля" отиде при Мариус Куркински за ролите си в моноспектакъла „Български разкази”. Пламен Манасиев за ролята на Глигор в „Суматоха" и Деян Донков за ролята на Сирано в „Сирано дьо Бержерак” също бяха номинирани.

За "Главна женска роля" бе наградена Ирини Жамбонас за ролята на Ремей в „Канкун”, в конкуренция с Ангелина Славова за ролята на Олга в „Нордост” и Ивана Папазова за ролята на Ева в „Есенна Соната”.

Победител тази година в категорията "Поддържаща мъжка роля" е Иван Бърнев за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо”. Борислав Веженов за ролята на Андрей Прозоров в „Три сестри" и Владимир Карамазов за ролята на Кристиян в „Сирано дьо Бержерак бяха другите номинирани в категорията.

Цветана Манева спечели наградата за "Поддържаща женска роля" за ролята на Клитемнестра в „Електра”. Останалите номинирани бяха Гергана Кофарджиева за ролята на Щиглеца и жената над 70-те в „Преди/След” и Христина Караиванова за ролята на Баба Кера в „Балкански синдром”.

Награда за дебют получи Павлин Димитров за ролята на Обичащия в "Първа любов".

Александър Деянов и Мария Илчева бяха наградени за музикалното оформление на „Ноктюрно – от прахта до сиянието”.

Тази година номинация за драматургичен текст липсва, което журито обясни с факта, че текстът за театър не може да следва времеви рамки.

Призът в категотия "Куклено изкуство" отиде при Рим Ямамура за сценография на спектакъла "Цар Шушимига".

За "Вариететно изкуство" бе отличен спектакълът "Легендата Мистър Сенко".

Енчо Кирязов получи приза за "Цирково изкуство".

Александър Воронов бе отличен за дублаж на сериала "Щури съседи".

В категория "Критически текст" наградата отиде при Ина Божидароваза книгата „Драматургичната адаптация (от драматизация към постмодерен текст за сцена)”.