Остров "Св. св. Кирик и Юлита" край Созопол има огромен потенциал, но решението по какъв начин да бъде представено културното му наследство е голямо предизвикателство. За да се постигне желаният от България международен отзвук, трябва да се набележи фокусът на проекта.

Този извод направи помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, който пристигна на визита в България преди дни и посети острова. Той бе на среща днес с министъра на културата Найден Тодоров, с началника на отдел "Европа" в Центъра за световно наследство г-жа Берта де Санкристобал и други.

Видяхме много исторически пластове заедно с г-жа Берта де Санкристобал и считаме за важно да се определи точно в каква посока да върви проектът, посочи Отоне. Според него не всички сгради на острова имат еднаква културна и историческа стойност и някои следва да бъдат съборени. Освен това, ако бъде разглеждан този проект като пилотен от ЮНЕСКО, ще е необходимо да се търси и международно финансиране, тъй като сградите са в аварийно състояние, смята Отоне.

По думите му трябва да се намери начин обектът да работи целогодишно, за да се обхванат всички целеви групи, а не само туристите през лятото. Началникът на кабинета на Министерството на културата доц. Борис Данаилов предложи да бъде интегриран образователен център, което според Отоне може по някакъв начин това да се впише и в рамката за артистично образование, която ЮНЕСКО разглежда.

Реанимират идеята за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Реанимират идеята за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Отпуснати са аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско училище

Той даде идея да бъде създадено място за резиденции на съвременни артисти по подобие на Международния център за изкуства - резиденция за творчески престой в Париж, "Сите Дез Ар". Отоне акцентира и върху нуждата от създаване на център за изследвания в контекста на работата на Центъра за подводна археология.

Друга препоръка от помощник-генералния директор на ЮНЕСКО бе да бъдат проведени консултации с общността около острова, за да е ясно какви са нагласите и нуждите й.

Ернесто Отоне е за четвърти път в България, а последните два пъти - в качеството си на представител на ЮНЕСКО. Той коментира още Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни наследство, като посочи, че е виждал много мозайки, но не на такава площ и експонирани по този начин.

След срещата помощник-генералният директор на ЮНЕСКО участва и в среща в Национална галерия - "Двореца" с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Пред медии той посочи, че страната ни е избрала важни приоритети в сферата на културата и е свършила работата си добре.

Преди да отпътуват от България днес г-н Ернесто Отоне и г-жа Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков.

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол става третият Лувър?

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол става третият Лувър?

Обсъдиха шанса нашият остров да се превърве в Световен център на изкуствата