Непосредствено след Великден столичният Модерен театър ще отвори отново врати за постановката „Белградска трилогия" от Биляна Сръблянович. Новото попълнение в репертоара на театъра е под режисурата на Ивайло Христов и в него участват сериозен брой млади български актьори, известни на широката публика от телевизионния и кино екран. Позната като дипломен спектакъл на абсолвентите по актьорско майсторство от класа на проф. Пламен Марков през 2009 г., сега постановката е възстановена на собствена сцена като копродукция на Модерен театър, съвместно с сдружение „Реплика", но вече е с леко променен и още по-звезден състав.

В „Белградска трилогия" участват любимите актьори от „Стъклен дом" Радина Кърджилова, Явор Бахаров, Луиза Григорова и Мира Бояджиева. Явор и Радина, както и Ивайло  Драгиев и Ованес Торосян, са лица, познати и от хитовия български филм „Тилт". Ованес, който стана известен първо с ролята си в „Източни пиеси", играе в постановката заедно с по-големия си брат Тигран Торосян - актьор с много номинации и награди. Любопитен факт е, че в „Белградска трилогия" те за първи път застават заедно на една сцена и са в ролите на братя, което допринася за автентичността на отношенията между тях.

За най-младите в екипа Луиза Григорова и Боряна Пенева, която тази година е абсолвент в класа на проф. Атанас Атанасов, това е дебют на професионална театрална сцена. Милко Йовчев („Стъпки в пясъка") и Благой Бойчев са двигателите при възстановяването на представлението.

Те, заедно с Ованес Торосян, Ивайло Драгиев и Стефан Алексиев създават сдружението „Реплика", именно за да докажат, че младите искат и могат да творят, да създават - въпреки трудните условия, в които са поставени. В случая сдружението играе ролята и на продуцент на представлението.

В  "Белградска трилогия" Биляна Сръблянович разказва три истории, случващи се паралелно на три различни континента. Героите са млади, интелигентни хора, които по различни социални, политически и икономически причини са напуснали родното си място и са тръгнали по широкия свят в търсене на своето малко, лично щастие.

„Липсата на право на избор, невъзможността да живееш собствения си живот, така както ти искаш, за съжаление е характерно за всяко поколение, което навлиза в реалния живот. Какъв е изходът? Не знам, може би в човешката природа. В инстинкта да оцелееш  въпреки невъзможността да живееш. Някои успяват, други не. Животът има своя логика и не се интересува от частния случай. А нашата задача е чрез частния случай да разкажем за себе си и за живота, който живеем. Така може би за малко ще станем по-добри", разказва повече за постановката нейният режисьор Ивайло Христов.

С премиерата на „Белградска трилогия" Модерен театър повдига леко завесата за проектите и постановките, които тепърва предстоят да се случат на неговата сцена и заявява, че не се е отказал от целта си да стане водещ театър на българската театрална карта.