Въпреки прогреса в борбата за предотвратяване предаването на вируса на ХИВ от бременни майки на техните бебета, повече от хиляда деца дневно са се заразявали с болестта през изминалата 2006 година.

Това се казва в доклад на ООН, информира  АП. В периода 2004 - 2005 г. някои държави като Намибия, Свазиланд, Южна Африка и Руанда са успели значително да улеснят достъпа до лечение на рискови майки, се казва още в доклада, публикуван вчера от детския фонд на ООН, базиран в Ню Йорк.

Приблизително 410,000 от близо 660,000 деца под 15 годишна възраст са били заразени с вируса миналата година, като по-голямата част от тях са се заразили по време или веднага след ражданеро си. Половината от тях ще умрат от развиване на вируса на СПИН през следващите 2 години, ако не получат подходящото медицинско лечение.

Само седем държави в света се подготвят да посрещнат нуждата от осигуряване на достъп до лечение на 80% от жените в нужда до 2010 година, казва говорителят на УНИЦЕФ Патрик Маккормик. Това са Аржентина, Бразилия, Ботстуана, Ямайка, Русия, Тайланд и Украйна.

Само 9 % от носещите ХИВ-вируса бременни жени в слаборазвитите страни приемат медикаменти, които намаляват риска болестта да се предаде от майка на дете, се съобщава в доклада.