В Нигерия е регистриран първи смъртен случай, причинен от птичи грип, съобщи АФП. Така жертвите на птичия грип в света станаха 165, отбелязва Световната здравна организация. 

Лабораторните изследвания, направени на починалата миналия месец 22-годишна нигерийка са показали, че смъртта е причинена от опасния за човека щам на птичия грип H5N1.

Направените в Нигерия тестове показаха положителни резултати, които са потвърдени от центъра за инфекциозни болести в Лондон, се казва в официалното изявление на СЗО.

По последна информация на СЗО броят на човешките жертви по държави е както следва: Азербайджан - 5, Камбоджа - 4, Китай - 14, Египет - 11, Индонезия - 63, Ирак - 2, Нигерия - 1, Тайланд - 17, Турция - 4 и Виетнам - 42.

Холандското министерство на земеделието, природата и качеството на храните съобщи, че взема допълнителни предпазни мерки срещу птичия грип, след като във Великобритания бе открито огнище на болестта, предаде АФП.

Холандските птицевъди се задължават да предпазват домашните птици от контакт с диви птици. Занапред те ще трябва да ограждат и покриват местата, където ги отглеждат.

Огнище на птичи грип бе регистрирано и във Великобритания, предаде Би Би Си. 1 000 пуйки са измрели във ферма в Съфoлк,  Източна Великобритания.

Специалисти-ветеринари от министерството на околната среда, хранителната промишленост и селското стопанство са потвърдили че причината за смъртта на птиците е вируса на птичия грип. След направените тестове бе потвърдена наличността на опасния за човека щам H5N1.

Преди дни стана известно, че случай на птичи грип е регистриран в южния руски район на Краснодар. Регистрирани са случаи на мъртви домашни птици в три стопански двора, а според резултатите от лабораторните анализи става дума за смъртоносния щам H5N1.

От 2003 година, първите случаи в Азия, досега щамът причини смъртта на десетки хора. Учените се опасяват, че той може да мутира и да започне да се предава от човек на човек.

След положителните резултати за птичи грип в Унгария в петък Русия забрани вноса на птичи продукти от страната. През миналата година случаи на болестта бяха установени в пет сибирски района и 11 района на юг в Русия, в резултат на което умряха или бяха умъртвени около 1.5 милиона птици.

Досега в Русия няма регистрирани случаи на хора, станали жертва на смъртоносния вирус.