”2000Генетични изследвания, проведени от американски и руски учени показаха, че съвременното човечество е произлязло от много малка група хора – около 2000 скитащи ловци, живели в Африка преди около 100 000 години.

Проучването е направено от доктор Лев Животовский, професор в Института по обща генетика в руската академия на науките, работил заедно с екип от Стандфорския и Калифорнийския университети.

Те изследвали 377 признака (маркери) на ДНК на народи, живеещи днес на петте континента – 52 популации от Африка, Европа, Предна, Централна и Източна Азия, Океания и Америка.

Сравнявайки генетичните признаци, характерни за различните групи, учените установили “семейни връзки” между народите и определили кога се е формирала дадена група. По разнообразието (или по ограничеността) на изходните признаци те определили дали даден народ е бил многочислен в началото на историята си или е произлязъл от малък брой прадеди.

На базата на получените данни генетиците направили извода, че всички хора на Земята са произлезли от малка група прародители, която се разделила на отделни клонове преди 70 000 – 140 000.

От най-древния клон са произлезли южноафриканските племена сан (на територията на Конго), мбути (в Намибия) и др. От него преди 8700 години се отделя друг клон, дал началото на съвременните африкански народи, занимаващи се със селско стопанство – банту (Кения), йоруба (Нигерия), манденка (Сенегал).

Когато числеността на африканската популация се увеличила, човечеството се заселило извън пределите на черния континент в Западна Евразия, по-късно в Океания, Източна Азия и най-накрая – в Америка.