Американските граждани вече не са най-високи в света - те бяха изпреварени от европейци, по-точно жители на Северна Европа - холандци, норвежци, датчани и германци. Това се казва в международно изследване, цитирано от италианския вестник "Ла Република".

Изследването е проведено от проф. Джон Комлос от Мюнхенския университет и проф. Бенджамин Лоърдейл от университета в Принстън и е публикувано от британското научно списание Annals of Human Biology.
Данните от него доказват, че ръстът на американците е намалял за първи път от 300 години, докато ръстът на европейците явно се увеличава.

Учените посочват две хипотези за това: лошото хранене, на основата на бързата храна и преди всичко на т. нар. "джънк фууд" (храна, богата на калории, но с ниска хранителна стойност) и недостатъчното медицинско обслужване са довели до смаляването на жителите на САЩ.

В рамките на изследването са анализирани данни от различни източници: проучвания на здравното министерство, статистически данни за въоръжените сили и леката промишленост.
Цифрите показват, че от времето на колонизацията американците са били и остават най-високите хора на земята.
Средният ръст на белите американци е продължавал да се увеличава до поколението, родено през 1950 година. В течение на едно десетилетие ръстът им не се е променя, а през 1960 се отбелязва намаление.

В същото време ръстът на европейските народи започнал да се увеличава, особено при жителите на Централна и Северна Европа.
В резултат палмата на първенството принадлежи на Холандия, където мъжете са по-високи от американците средно с 4.7 сантиметра, а жените - с 5.7 см.

След холандците, чийто среден ръст е 184.3 сантиметра, следват норвежците, датчаните и германците. Американците с показател от 179 сантиметра остават на четвърто място.